Vintertrening

Sesongen er på hell og kroppen skriker etter hvile og avkobling. Ble en rekordtidlig sesongstart for min del i år. Startet i Tour de San Luis i slutten av januar. Etter den tid har det stort sett gått slag i slag til sesongslutt i slutten av september. Åtte måneder med konkurranse og hard trening tar på psykisk og fysisk. Sykling er nok en av de sportene i verden med lengst sesong. Så hva gjør en syklist de fire månedene når man ikke konkurrerer?

Den første måneden av ”offseason” er som regel den beste. Da er man fri til å gjøre hva man vil, personlig rører jeg ikke landeveissykkelen min på en måned etter siste ritt. Trener en del alternativt som styrke, løping og fjellturer for at kroppen ikke skal falle helt sammen. Er samboer med Miriam som også er syklist. Hun er også masse ute og reiser, så på det verste i sesongen kan det ta over en måned før vi får sett hverandre igjen. Så da handler denne perioden om å bruke så mye tid sammen som mulig før det braker løs igjen. Ble spurt for noen uker siden av en journalist hva som var det verste med sykling, svaret var ganske enkelt, være borte fra Miriam og velt. To ting som er utrolig kjipt, men som er en del av det å være profesjonell syklist.

Ut på tur aldri sur
Ut på tur aldri sur

I november starter man som regel med oppsatt trening igjen. Store deler av treningen handler om å bygge opp styrken man har tapt siden forrige vinter. I perioder trener jeg styrke opp til tre ganger i uken. Kjører en del styrketråkk/intervaller kombinert med styrken. Intervallene er som regel lengre en vanlig. Alt fra 10 til 20 minutts intervaller. Alt foregår som regel under og på terskel i håp om å øke terkelwatten. Kjører som regel styrketråkkene på spinning sykkel og intervallene på rulle. Denne måneden er også åpen for alternativ trening, så jeg driver fortsatt med løping og fjellturer. Blir også noen turer på sykkel om været tillater det. Som regel er det en kick off/bli kjent tur med laget, men ellers er det ganske piano.

Trysil
Trysil

Desember er også en god måned, da er det tid for familie og hygge. Treningsmessig er det en av de hardeste. Mye fokus på eksplosiv styrketrening og mange timer på terskel. Før har jeg som regel vert på en liten samling denne måneden, men ettersom jeg har flyttet til Girona så trengs ikke det lenger. Kommer nok til å bli der tett opptil jul for å gjort unna så mye trening som mulig. Når man er så mye ute å reiser er det godt å kunne komme hjem til familie uten å være ute å trene hele dagen. Blir ikke så mye fjellturer lenger, men kanskje noen skiturer. Løper en del korte bakkeintervaller for å bedre oksygenopptaket. Er mye lettere å komme opp i sone 5 på beina en på sykkelen, så hvem sier nei til mindre smerte og bedre trening?

Skitur
Skitur

Januar er måneden for treningssamling. Siste finpuss på formen. Slutter som regel med styrke når jeg reiser på samling. Blir for hardt for beina når sesongen dras i gang. Prøver likevel å skvise inn en styrkeøkt i ny og ne underveis i sesongen når jeg har en liten treningsperiode for å holde det litt vedlike. Basistrening trener jeg hele året rundt, mener det er viktig for å få all kraften ned i pedalen. Denne måneden er det timer på sykkelen som gjelder, så det er slutt på løpeturer og alternativ trening. Fortsatt en del terskel trening, men også en del trening over for å finne formen inn mot sesongstart.

Cyclocross
Cyclocross

Og vips var første rittet der. Blir sjokket hver gang hvor fort vinteren går, så det handler om å bruke tiden så godt som mulig før den flyr forbi!

Legg inn en kommentar