Sommer

Selv om sommeren ikke har vært helt knall hjemme i Norge i år, så synes jeg det passer bra med et innlegg om sol og varme nå som Vueltaen er godt i gang, og sykkel VM er i svette Qatar seinere i år. De fleste vet vel at det tar lang tid å venne seg til ekstreme temperaturer.

IMG_0716

Tetthetshøyde er en måte å si hvor mye oksygen som er brukbar til kroppen i enhver høyde og tempratur. Blir det varmere, er det mindre oksygen tilgjengelig. Når det blir varmere vil du produsere mindre watt, uansett i hvor god form du er og hvor mye du har tilpasset deg varmen. Det vil si at hvis du sykler i 40 grader kan det noen ganger være det samme som å sykle i høyden.

IMG_8197

Tetthetshøyde er bare en faktor, væsketap er en annen stor om ikke større faktor. Man taper lett 1 liter svette under en times hard trening i normal tempratur. For en på 70 kilo vil det redusere prestasjonsevnen med nesten 15%. Det er sikkert ikke alle som leser dette inlegget konkurrerer, men opplevelsen av treningen blir mye bedre om man ikke blir dehydrert, og restutisjonstiden kortere. Olympiatoppen anbefaler å erstatte vesketapet etter trening med halvannen gang det vi har mistet. Så har du mistet 1 liter svette må man fylle på med halvannen liter. Du kan enkelt sjekke dette ved å hoppe på vekta rett før og ettter økta. Om differansen da er stor så vet du at du fått i deg alt for lite væske underveis.

IMG_0651

Så enkelt sagt: Hvis du sitter i tetgruppa i et ritt og du ser din watt falle utover i konkurransen etter hvert som temperaturen stiger så trenger du ikke bekymre deg. Det er likt for alle. Et annet tips for dere som trener i varmen. Ikke press deg på samme måte som du ville gjort i kaldere vær. Du vil bare sprenge deg selv. Derfor er det viktig for alle som sykler etter watt eller puls å kjøre etter følelsen på de varmeste dagene!

Én kommentar til «Sommer»

  1. Dette visste eg ikkje, takk for info! Eg skal huske det på min neste sykkeltur i varmen! Du nevnte og dette med væske, så då får si som det står på eine Camelbak flasken min: «Hydrate or die!»

Legg inn en kommentar